Mensen maken verbinding met andere mensen, zo zitten we nu eenmaal in elkaar.

Soms zijn dit ‘logische’ en zichtbare verbindingen: je maakt het gezellig met je directe collega’s bijvoorbeeld. Maar veel vaker zijn het connecties die aan de oppervlakte helemaal niet te zien zijn.

Als de moeder van jouw zoons beste vriend elke zaterdag naast je staat langs het handbalveld, dan ontstaat daar een soort band. Wat het best lastig maakt om haar vervolgens als leidinggevende aan te moeten spreken op haar slechte functioneren.

En als jouw collega bang is dat ze jou boven hem verkiezen voor de volgende promotie, dan wordt het voor hem heel ingewikkeld om jouw inbreng tijdens de meeting met enthousiasme te ontvangen.

Lang verhaal kort: het gebruikelijke schema van de organisatie (hij lijkt wat op een hark) is buitengewoon incompleet. Die hark is in werkelijkheid veel warriger, er zitten allemaal dwarsverbindingen en zijtakken in.

Op het moment dat mensen in de weerstand zitten en niet mee willen bewegen, dan ligt dat dus niet (per se) aan de doelstellingen van de organisatie. Het gedoe ontstaat omdat ze dieper verbonden zijn met iets anders en daardoor (onbewust) het gevoel hebben niet mee te kúnnen.

Er speelt zoveel meer mee op de werkvloer aan andere onbewuste systemen en onzichtbare verbindingen die samen de onderstroom van de organisatie maken. Daarmee aan de slag gaan is een complexe opdracht en vraagt veel van jouw leiderschap.

Wat kun je zelf doen?

  1. Erken allereerst dat dit óók bij jullie speelt. Het is overal aan de orde en jullie zijn daarin geen uitzondering. Echt waar 😉
  2. Leer het beter te herkennen door met respect en openheid naar de patronen in de organisatie te kijken. Hoe meer je erop let, hoe meer je kunt gaan zien.
  3. Benoem deze ‘roze olifant’. Door het bespreekbaar te maken, komt er vanzelf meer naar de oppervlakte en kun je de kern van de weerstand te pakken krijgen.

Deze drie stappen zijn een goed begin om de échte redenen van (verborgen) weerstand in kaart te krijgen, maar het blijft een gevoelig veld waarin rust, beleid en respect cruciaal zijn.

Wil je eens dieper ingaan op jullie terugkerende patronen, systemen en verbindingen?
Niet alleen de onderliggende oorzaken en problemen inzichtelijk maken, maar ook echt blijvende veranderingen aanbrengen in jullie manier van samenwerken, communiceren en KPI’s gaan behalen?

Stuur me dan gerust een berichtje!

Delen op je social kanalen: