Goed presterende teams komen niet van de ooievaar

Teams die goed functioneren ontstaan niet zomaar. De randvoorwaarden voor zo’n team zijn zeer specifiek en vereisen continu aandacht en bijsturing.

Af en toe een middag samen midgetgolfen of een gezamenlijke paasbrunch is gezellig, zeker. Maar ze creëren geen optimaal presterend team.

Want op zo’n gemoedelijk uitje is er geen ruimte voor de thema’s die fundamenteel zijn voor de samenwerking.

Collega’s die elkaar niet vertrouwen gaan heus geen innovatieve ideeën bespreken omdat ze toevallig allebei hun balletje bij die windmolen naar binnen proberen te slaan. Een team dat bang is om conflicten aan te gaan, wordt wellicht wel wat losser op een borrel; maar ze gaan daar nooit constructief het gesprek aan. En als de huidige manier van samenwerken mensen toestaat hun verantwoordelijkheden te ontwijken, dan is dat niet spontaan opgelost na een potje lasergamen.

Wil je een effectief, mooi team opbouwen?
Dan is het belangrijk om je te houden aan de piramide van Lencioni. En zoals met elke piramide: je begint bij de onderkant, anders wordt het nooit wat 😉

Hoe werkt het dus?
Het begint bij het opbouwen van onderling vertrouwen, zodat kwetsbaarheden besproken kunnen worden. Vervolgens moet er gewerkt worden aan een manier om op een constructieve manier conflicten met elkaar aan te gaan. Pas als die twee staan, kan een team zich committeren aan gedeelde doelen en ontstaat er betrokkenheid. Zodra deze derde laag staat, kun je door naar de vierde trede.

Lang verhaal kort: als een team niet goed (genoeg) functioneert, heeft het geen zin om harder te focussen op het resultaat. Je moet onderaan beginnen, dus eerst uitzoeken waar het pijnpunt zit – en dat is vaak lager in de piramide dan je denkt.

Werken met de piramide en zorgen voor de randvoorwaarden die nodig zijn voor een team om te functioneren vraagt om goed leiderschap, tijd, aandacht en energie.
Mis je één van deze vier factoren?
Stuur me dan een berichtje, dan kom ik je helpen en doen we het samen!

Delen op je social kanalen: