De uitslag is binnen!

Jullie hebben gesproken in de poll van vorige week: met een overduidelijke meerderheid willen jullie meer horen over ‘cultuur en onderstroom’ en hun relatie tot veranderprocessen.

En hoewel ik natuurlijk met veel plezier praat over álle aspecten van transformaties, snap ik de uitslag van de poll heel goed. De onderstroom is toch het meest ongrijpbare. Daar verander je namelijk niets aan met checklists of goed uitgewerkte plannen.

De cultuur – dat wat onder de oppervlakte leeft – is een verzameling normen, waarden en ongeschreven (gedrags)wetten. Vaak weet niemand ook precies wat zich daar nu exact bevindt. Toch is het cruciaal dat je een onderstroom hebt die bijdraagt aan jouw veranderdoel, want tegen de stroom inzwemmen met je KPI’s, dashboards en ‘bijstuursessies’ is zo goed als onhaalbaar.

Eén van de cruciale elementen in zo’n functionele onderstroom om een verandering te bewerkstelligen, is een flexibele en lerende omgeving en die wordt dan weer gecreëerd door mensen die zich kwetsbaar op kunnen en durven stellen. Medewerkers die zich kwetsbaar opstellen, voelen zich bekwamer om lastige topics bespreekbaar te maken. Grappig genoeg zorgen zij ervoor dat anderen zich veilig genoeg gaan voelen om het ook te doen.

En dan begint vaak de ellende. Want als mensen zich alleen kwetsbaar durven op te stellen in een veilige omgeving en die veilige omgeving ontstaat pas wanneer mensen zich kwetsbaar opstellen… Wie begint er dan? In die kip-of-ei-cirkel kun je eindeloos rondjes blijven draaien.

Spoileralert: je bent zelf ook onderdeel van de cultuur van jouw bedrijf, dus je hoeft niet zo heel ver te zoeken voor de oplossing 😉

Weten waar je nou precies naar moet zoeken?
Ontdekken wat jij zou horen te doen om je mensen authentieker te maken?

Houd dan mijn website of mijn LinkedIn goed in de gaten, want dit vertel ik je allemaal in m’n nieuwe, uitgebreide blog in december!

Delen op je social kanalen: