Als je morgen even oud bent als vandaag, dan ben je dood

Verandermanagement is hot. Iedereen is ermee bezig en dat is terecht: alles in de wereld is immers continu in beweging. Er is alleen één groot probleem. Bijna iedereen ziet het belangrijkste element van een succesvol verandertraject over het hoofd. Van de aanjagers wordt namelijk gevraagd dat ze eerst zichzelf ‘uitlijnen’ voordat ze aan de slag gaan, maar dit wordt vaak compleet vergeten. Ze zijn zo druk met het volgen van de theorie en het uitvoeren van het schema, dat ze niet naar zichzelf kijken. Welke rol hebben ze en hoe vullen ze die optimaal in? Daarom heb ik een masterclass ontwikkeld die precies deze valkuil tackelt en ervoor zorgt dat je jouw mensen het beste kunt begeleiden.

Toon Hermans zei het al: als je morgen even oud bent als vandaag, dan ben je dood. En dat is grappig, omdat het waar is 😉

Alles en iedereen is de hele dag bezig met ontwikkelen, veranderen en aanpassen. Niets is ooit twee dagen lang precies hetzelfde.

Dat wil je ook niet, want dan is het dus dood.

Maar het betekent wel dat je leeft in een enorm complexe wereld waarin je altijd moet inspelen op de veranderende omstandigheden.

Dit op zichzelf is geen verrassing: je bent het ongetwijfeld met me eens dat flexibiliteit één van de belangrijkste vaardigheden is die je als professional moet bezitten.

Toch gaat het precies op die flexibiliteit vaak mis in veranderprocessen.

Op een heidag wordt een uitstekend plan in elkaar gezet. Er worden schema’s opgesteld, doelen geformuleerd en structuren opnieuw neergezet. Alles ziet er prachtig uit en de dag liep boven verwachting soepel. 

Hoezee voor de vernieuwing!

Op de vloer blijkt echter al snel dat het allemaal niet zo vloeiend gaat als ingeschat. Het implementeren van de nieuwe werkelijkheid blijkt ingewikkeld en gaat stroef. 

Mensen willen niet zomaar met je mee en hoe hard je ze ook probeert te motiveren, niets lijkt te werken. 

Je steekt er nóg meer energie in, je organiseert nóg een inspiratiesessie of je huurt nóg maar een externe in die de boel weer aan moet slingeren – maar nog steeds lukt het niet.

Het gaat zo moeizaam dat je je begint af te vragen of het ooit nog goedkomt. En als je heel eerlijk bent, begin je stiekem ook boos te worden op die medewerkers die alleen maar dwarsliggen.

Je bent niet de enige.

In mijn ervaring struikelen (bijna) alle veranderprocessen op een grote inschattingsfout: er is veel te weinig aandacht voor de cruciale rol van degene die leiding geeft aan de verandering. 

Of je nu een externe consultant bent of de interne aanjager, jouw attitude en gedrag is de sleutel waarmee je het succes van het veranderproces bepaalt.  

Natuurlijk heeft iedere betrokkene z’n werk te doen, maar de begeleiders / aanjagers van de verandering zijn hierin essentieel.

Het maakt namelijk niet uit wat je doet, je neemt altijd jezelf mee. 

Als je dus een verandering wil gaan doorvoeren, dan loop je altijd als eerste tegen jezelf aan. Jouw kennis, kunde, overtuigingen, patronen en oordelen heb je altijd bij je. Ook degenen die je in de weg zitten.

Er zou wat mij betreft daarom veel meer nadruk moeten liggen op het begeleiden van de begeleider.

Door van tevoren bezig te zijn met de invulling van jouw rol als begeleider van de verandering, loopt het hele traject zoveel soepeler dat je in no time die extra (tijds)investering terug hebt verdiend.

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Wat heb jij te doen in deze verandering? Welke rol kies je? Hoe ga jij om met de compleet menselijke en terechte emoties en hoe zet je die functioneel in? Welke interventies kies je en wanneer doe je die? Hoe ga je om met tegenstrijdige belangen? En met verborgen onderstromen? Hoe ga jij jouw ondersteunende coalitie neerzetten?

Hoe beter voorbereid je aan de slag gaat, hoe meer je onderdeel wordt van het slagen van de verandering. 

Jouw rol is namelijk – ik zeg het nog maar eens – essentieel.

Om die rol optimaal in te kunnen vullen, heb ik een eendaagse masterclass ontwikkeld. Samen met een kleine groep mede-veranderaars ga je op deze dag een mooie groeistap maken. En we zorgen ervoor dat dit gewaarborgd wordt door een maand na de masterclass een gratis coaching in te plannen.

De groep bestaat uit maximaal tien personen om voldoende aandacht te hebben voor ieders persoonlijke casus.

In maart gaat de inschrijving open, maar als je nu al jouw plek veilig wil stellen: stuur me een berichtje! 

De data voor de masterclasses van 2023 zijn bekend!

De eerste staat gepland op donderdag 25 mei. De snelle beslisser krijgt een mooie persoonlijke UPMOST-korting. Je betaalt alléén in maart maar € 397 excl btw (daarna 497 excl btw) voor de masterclass en de coaching.

Komt mei niet uit? De andere 2 data zijn, 14 september en 30 november.

Zorg dus dat je niet te laat bent!

Delen op je social kanalen: